Uitleg over de nieuwe brandstofcodes

04-02-2019

Niet schrikken wanneer u gaat tanken en nieuwe brandstofcodes ziet voor diesel of benzine. Er zijn sinds 12 oktober 2018 nieuwe brandstofbenamingen bijgekomen; diesel is B en benzine heeft een code met E.

Tankstations moeten brandstofstickers plaatsen op hun pompen. Ook nieuwe auto’s zullen op de tankdop een etiket met de nieuwe codering hebben. De nieuwe regel is snel ingegaan, maar is niet erg spannend. De kans dat u verkeerd tankt, is echt niet groot. We leggen u het graag even uit:

Duidelijkheid
De namen Euro 95, diesel en super verdwijnen niet. Het enige is dat er een sticker bij komt, zodat u overal in Europa duidelijkheid hebt over de brandstof die in uw wagen moet worden getankt. Deze verplichting komt voort uit de Europese Richtlijn Infrastructuur Alternatieve Brandstoffen en geldt in de hele Europese Unie. Vooral bij het tanken in andere EU-landen is dat handig, omdat daar vaak andere talen en merknamen op de pomp staan.

Drie symbolen
Nog niet alle tankstations hebben de stickers geplakt, maar deze komen bij de huidige namen te hangen. In Nederland ziet u dus nog gewoon Euro95, Euro98 of Diesel staan. De nieuwe brandstofstickers hebben drie verschillende vormen:
Rond: benzine
Vierkant: diesel
Driehoek: gas

Benzine
Bij Euro95 komt de ronde sticker E5 of E10. Er is wel wat vrees voor E10-benzine, omdat vooral oudere auto’s niet bestand zijn tegen het hogere percentage Ethanol, waardoor ze brandstof kunnen gaan lekken. Maar E10 brandstof zal wel vaker voor gaan komen. In Duitsland en ook internationaal wordt deze benzine al veel meer aangeboden dan bij ons. Wilt u checken of uw voertuig tegen E10 kan? Doe de check.

Diesel
Bij de reguliere diesel komt de vierkante sticker B7 of B10. De B staat voor Biodiesel.

Gas
In de nieuwe ruitjesstickers van gas staan alleen letters. Die duiden aan om welk type het gaat. Het aantal pompen met H2 (waterstofgas) zal toenemen.

Er zullen sowieso meer soorten brandstof bij komen. Dat komt doordat we steeds milieuvriendelijker moeten tanken. Verkeerd tanken is niet meer zo ‘makkelijk’ als vroeger. Het vulpistool van diesel is breder dan die van benzine.