Fransen eisen vanaf zomer ook blaastest in elk voertuig

Vanaf 1 juli bent u verplicht om op de Franse wegen een alcoholblaastest bij u te hebben. De Franse regering heeft deze regel ingesteld om het aantal dodelijke verkeersslachtoffers terug te dringen.

Alle automobilisten, zowel de Fransen zelf als toeristen en vrachtwagenchauffeurs, moeten de test zelf kopen en in hun voertuig bewaren. De alcoholtest moet namelijk bij een controle van de politie of aan de grens getoond kunnen worden. De politie zal niet direct per 1 juli a.s. overgaan tot beboeten als u de test niet kunt overleggen, omdat de Franse regering heeft aangegeven dat automobilisten eerst aan de nieuwe regel mogen wennen. Toch adviseren we u om, als u op vakantie gaat naar Frankrijk, of tijdens uw vakantie door Frankrijk rijdt, een blaastest mee te nemen.

Overigens is het sinds januari 2012 in Frankrijk ook verboden om een radarverklikker of waarschuwingssysteem op uw navigatie over flitspalen te hebben. Bij een controle kunt u hiervoor een boete van 1500 euro riskeren. We geven u graag tips hoe u deze waarschuwing in uw navigatiesysteem eenvoudig (tijdelijk) kunt uitschakelen. Klik hier voor de handleiding.