Europese Commissie gaat alternatieve brandstoffen stimuleren

Er zijn prachtige elektrische auto's op de markt, waarvan Renault een uitgebreid gamma aan 100% elektrische auto's biedt. Toch aarzelen veel mensen om over te stappen naar de elektrische auto. De Europese Commissie heeft daarom een plan gepresenteerd om het gebruik van alternatieve brandstoffen voor voertuigen te stimuleren. Het plan moet bijdragen aan een lagere CO2-uistoot en aan lagere brandstofkosten, oplopend van 4,2 miljard in 2020 tot 9,3 miljard euro in 2030 per jaar, aldus de Commissie.

 

Omdat er te weinig oplaadpunten zijn, worden er niet genoeg voertuigen op alternatieve brandstof gebouwd. Consumenten kopen de auto's nog maar weinig, omdat men ze nu duur vindt en er niet genoeg oplaadpunten zijn. Met het voorstel wil de Commissie deze vicieuze cirkel doorbreken.

 

Met deze strategie wil de Commissie bereiken dat er meer technologische ontwikkeling van en investering in alternatieve brandstoffen plaats gaat vinden. Daarnaast heeft de Commissie een richtlijn voorgesteld voor de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen in de Single European Transport Area. De Europese lidstaten krijgen de ruimte om nationaal beleid voor de marktontwikkeling van alternatieve brandstoffen op te zetten.

 

Het voorstel bevat ook bindende doelstellingen voor de infrastructuur voor alternatieve brandstoffen, inclusief gemeenschappelijke technische specificaties. Zo moeten de lidstaten in 2020 een minimumaantal oplaadpunten en een minimumaantal elektrische auto's hebben. Daarnaast moeten elektrische oplaadpunten op elkaar worden afgestemd, zodat de interoperabiliteit in de EU wordt vergroot. Dan wordt het straks veel eenvoudige om ook grote afstanden met een elektrische auto af te leggen. Overigens bieden we nu al bij de aanschaf van een elektrische Renault tegen gereduceerd tarief een vervangende auto aan voor vakantie e.d.. Kom gerust langs in onze showroom voor uitleg en de voordelen van een 100% elektrische Renault.